Plantesamlingerne

Landbohøjskolens Have indeholder en stor og righoldig plantesamling af dyrkede og vilde planter. I modsætning til Botanisk Have har vi fokus på forædlede arter og kultivarer.

Der findes omkring 6000 forskellige planter (arter, kultivarer og hybrider mv.) i Landbohøjskolens Have. Der er samlinger af vilde danske urter og vedplanter, og samlinger af planter med kultivarer og forædlede planter hvor fokus er på prydværdi og nytteværdi. Samlingerne anvendes primært til undervisning af studerende, samt til forskning.

I Landbohøjskolens Have findes der områder med specielle plantesamlinger, såsom stenhøjen med alpine planter, rosenhaven med at væld af roser, surbundsbede med azalea, rhododendron og lyng, skyggehøjen med bregner og skovbundsplanter, staudegangen etc. Ved Cafe Væksthuset er der samlinger med sommerblomster, krydderurter og lægeplanter. Der er offentlig adgang til disse samlinger.

Den totale planteliste

Download en liste over samtlige planter i Landbohøjskolens have, herunder Landbohøjskolens Have. Kolonnen "Felt" fortæller, hvor planten kan findes.

Herunder ses et kort over felterne i Landbohøjskolens Have (feltnumre 100-145), Skulpturhaven (feltnumre 150-152) og Sommerblomsthaven (feltnummer 173). Feltnumre 200-208 findes på området mellem Thorvaldsensvej og Rolighedsvej. Feltnumre 300-315 findes på Rolighedsvejområdet. 

Læs mere om vores forskellige samlinger herunder. 

 

Græsser

Græssamlingen består af de bedste græsser udvalgt for deres skønhed, sundhed og gode dyrkningsegenskaber.

Græsser med mange underjordiske udløbere eller med fare for spredning er derfor ikke repræsenteret i græssamlingen.

For at fremhæve græsserne er der underplantet med forskellige bunddækkeplanter som skumblomst og guldjordbær.

Læs mere om græsserne og deres pleje herunder.

Græssernes anvendelse i haver og anlæg

Græsserne er specielt gode til små haver, hvor græssernes lange, smalle blade og deres fejende blomsterstand sætter et elegant præg hele sommeren og langt ind i vinteren.

Bemærk, at det ikke kun er giganterne blandt græsserne, der giver haven smarte detaljer, men tit og ofte de mindre græsser med deres særprægede blade, bladfarver og attraktive blomsterstande.

Er du interesseret i græsser, så har du her mulighed for at studere de enkelte græsser på nærmeste hold og herudfra træffe dit valg, hvis du vil dyrke græsser i egen have. 

Græsser er hovedsageligt "græsgrønne", men kan også have forskellige bladnuancer i grønne, sølv, hvidstribede, blå, gulstribede, gule og rødbrune farver - hvilket ses tydeligt i denne græssamling.

Vær opmærksom på at blå græsser, som Festuca og Agropyron kræver en solrig og ikke for fugtig vokseplads.

Græssernes pleje

Græsser vandes og gødes som havens øvrige planter. De er sunde og angribes sjældent af skadedyr. De kræver ingen sprøjtning med giftstoffer.

De sarte græsser, som Pampasgræs (Cortaderia) bør vinterdækkes med blade og grangrene.

Nedklipning af de tørre græsstrå og blade bør foretages i marts-april. Som hovedregel skal toppen fjernes, inden det nye græs vokser frem.

Er græstuen blevet for stor, kan den deles i april-maj.

 

 

 

 

Medicinplanter

I et 'hemmeligt' hjørne ved gartnerboligen på Grønnegårdsvej findes samlingen af planter med medicinsk anvendelse.

Der er tale om planter, som har været anvendt gennem hele historien, men størstedelen anvendes også i nutidens lægebehandling.

Mange af Landbohøjskolens Haves planter er giftige, men navnlig her i lægeplanterne er der mange giftplanter samlede. Vi minder derfor om, at det ikke er tilladt at plukke eller indsamle planter eller plantedele i Landbohøjskolens Haves samlinger.

 

 

Sommerblomsthaven er en af Danmarks største samlinger med hensyn til antallet af forskellige planter. Der er samlet ca. 250 forskellige vækster - ialt mere end 13.000 enkeltplanter.

Plantesamlingen findes foran gartnerboligen, Grønnegårdsvej 15, 1870 Frederiksberg C

Nyheder og forædlede sorter

På venstre side af flisegangen (set fra Grønnegårdsvej) er der 2 store nyhedsbede med flere forskellige slægter og sorter, som endnu ikke kan fås i almindelig handel. I de øvrige bede er planterne samlet slægtsvis, således at sorter af Petunia, Flittiglise og Pelargonier er samlet i hver deres bed.

De oprindelige former

På højre side af flisegangen er der en samling af frøformerede arter og sorter, der viser de kendte forædlede sommerblomster i deres oprindelige form, dvs. uden fyldte blomster og ændrede farver. Planterne er inddelt i lave og høje planter og sorteret alfabetisk efter det latinske navn.

Formålet med plantesamlingen

Samlingen af sommerblomster anvendes dels til undervisningen i bl.a. botanik og planteanvendelse og dels som udstillingsvindue for nyheder, som vil blive markedsført de efterfølgende år.