Rensning af vægge i opdrætsenhederne reducerer mængden af geosmin i vand

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Dokumenter

Ørreder med afsmag af jord udgør et stigende problem i sommerhalvåret, og er blevet mere udbredt efter bygning
af store anlæg med recirkulation. Afsmagen antages især at skyldes stoffet geosmin, der giver muddersmag, mens et andet stof, methylisoborneol (MIB) giver fiskene en jordagtige/muggen smag. Begge stoffer dannes af blågrønalger og bestemte trådformede bakterier (streptomyceter). Blågrønalgerne trives godt på overfladen af væggene i bassiner og kanaler, hvor de udnytter N og P i vandet og solens lys til vækst. Bakterierne forekommer også i biofiltrene, hvor de udgør en del af de aktive mikroorganismer i biofilmen. Fisk optager geosmin og MIB over gællerne og opkoncentrerer
stofferne 200-400 gange.
Udgivelsesdato: September
OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Akvakultur. Nyhedsbrev
Vol/bind2009
Sider (fra-til)6
Antal sider1
ISSN1902-276X
StatusUdgivet - 2009

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 17372495