1. november 2019

Forskere fjerner skadelig kemi fra udbredt stueplante

Grønne planter

Forskere fra Københavns Universitet har ved hjælp af naturlige bakterier fundet en måde at bekæmpe svampesygdomme i den udbredte stueplante Kalanchoe. Bakterierne skal i første omgang afløse brugen af pesticider på de ca. 20 millioner planter, der årligt produceres hos et stort dansk gartneri. Metoden kan på sigt udbredes til andre planter og gartnerier.

Der er gode chancer for, du har den stående i vindueskarmen. For den er én af de mest udbredte stueplanter herhjemme.

Produktionen af Kalanchoe-planter, også kendt som ”Brændende kærlighed”, er imidlertid ramt af de samme udfordringer som fødevareproduktionen: Skadedyr og svampesygdomme truer væksten. Men midlerne mod sygdommene, som ofte er kemiske pesticider, er i sig selv skadelige for miljø og sundhed.

Derfor er en forskergruppe fra Københavns Universitet i gang med at finde løsninger, der kan hjælpe stueplanten til at beskytte sig mod sygdomme og samtidig skåne miljøet. Sammen med virksomheden Knud Jepsen A/S, der hvert år producerer i omegnen af 20 millioner stueplanter, har forskerne udviklet et alternativ til de pesticider, der bliver brugt i produktionen.

”Vi har haft succes med at bruge levende mikroorganismer til at beskytte Kalanchoe-planterne, så man i stedet for at bruge pesticider, kan dyppe planterne i naturlige bakterier. Nu arbejder vi på at finde den helt perfekte cocktail af mikroorganismer, der på sigt kan indgå i Kalanchoe-produktionen,” siger forsker bag projektet, Hans Jørgensen.

Han forklarer, at forskerholdet har testet sig frem til nogle særlig bakterier, der virker ved at hæmme de sygdomsfremkaldende svampe, der angriber rødderne, samtidig med, at de kan få planten til at vokse kraftigere og aktivere plantens eget ”immunforsvar”.

Bakterier angriber svampe og aktiverer plantens forsvar

Når forskerne skal producere bakterier i store mængder, som til den omfattende Kalanchoe-produktion, bliver de dyrket i en tank, hvilket tager et par dage. Efterfølgende behandles plantestiklingerne med bakterierne.

Den jord, som planterne gror i, får også en behandling med bakterierne, og på den måde får planten og jorden den rette kombination og mængde af bakterier til at bekæmpe svampesygdomme.

Stor efterspørgsel på pesticidfri planter

Hos Knud Jepsen A/S fortæller udviklingschef Kai Lønne Nielsen, at pilotforsøgene har været lovende, og at virksomheden nu vil arbejde på at implementere den mikrobiologiske bekæmpelse i produktionen for at blive pesticiderne kvit.

”Forskningen gør, at vi kan komme hele vejen rundt i vores strategi med at blive fri for at bruge pesticider. Vi mærker en stor efterspørgsel på pesticidfri planter, og det vil vi gerne imødekomme”, siger Kai Lønne Nielsen.

Ifølge forskerne er der udsigt til, at bakteriesammensætningen kan bruges i andre stueplanter og afgrøder, omend det kræver videre forskning at overføre den nyerhvervede viden til andre planter.