5. december 2018

34 fremragende Sapere Aude forskningsledere skal sætte retning for fremtidens forskning

Fremtidens forskning

En ny generation af fremragende forskningsledere skal forme fremtidens forskning. 34 excellente DFF: Sapere Aude Forskningsledere får mulighed for at forfølge forskningsidéer på højt internationalt niveau. Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse den 5. december 2018. Institut for Plante- og Miljøvidenskab er repræsenteret blandt de 34 forskere ved Henrik H. de Fine Licht.

Sapere Aude Forskningsledere 2018. Bin Yang, Aalborg Universitet, Dorthe Helena Larsen, Kræftens Bekæmpelse, Katrine Strandberg-Larsen, Københavns Universitet (IFSV), Jevgenijs Ivanovs, Aarhus Universitet. Foto: Tariq Mikkel Khan, Danmarks Frie Forskningsfond.

Danmarks Frie Forskningsfond giver et rygstød på 192 millioner kroner til 34 excellente, yngre forskere med originale idéer og forskningslederambitionerne i top. Det fremgår af en pressemeddelelse som Danmarks Frie Forskningsfond har offentliggjort den 5. december 2018. Blandt de 34 forskere er Insitut for Plante- og Miljøvidenskab repræsenteret ved Henrik H. de Fine Licht, der bl.a. beskæftiger sig med et projekt, der undersøger de genetiske og fænotypiske ændringer, som forekommer, når insekt-patogene svampe angriber en ny vært.

Læs mere om Henrik H. De Fine Licht og hans forskningsprojekt

Forskningslederne får mulighed for at lede eget forskerteam og gennemføre forskning på højt internationalt niveau med betydning for fremtiden.

- Vi har investeret risikovilligt i de allerdygtigste forskere med vægt på perspektivrig forskning til gavn for Danmark. Det er løfterige projekter, som er med til at sætte retning for dansk forskning og skabe fundamentet for f.eks. nye kvanteeventyr og meget direkte føjer vigtig viden til samfundsmæssige problemstillinger, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.

Ny generation af fysikere, dataloger og klimaforskere
Blandt de 34 modtagere tager en ny generation af dygtige talenter fat på at flytte grænserne inden for fysik og brugen af kunstig intelligens.

Anne Ersbaks forskning i anyone-kvantepartikler med usædvanlige egenskaber kan gøre fremtidens kvantecomputere mere robuste og præcise og føjer en ny brik til kvanteforskningen, mens datalog Bin Yang skal udvikle kunstig intelligens og algoritmer, som kan guide biler smartere og grønnere rundt i byen. Forskningen skal ske i samarbejde med transportvirksomheder i Danmark og Norge.

I et nyt forskningsprojekt skal forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark (GEUS) kortlægge, hvordan Grønlands største gletsjer, Jakobshavn Isbræ, har udviklet sig over tid - mere præcist fra år 1900 og frem til i dag.

Forskningen skal bidrage til forståelsen af de globale havstigninger og får den canadiskfødte forsker William Colgan i spidsen.

Læs den fulde pressemeddelelse på Danmarks Frie Forskningsfond