Pesticidforsker: Ny model gør os klogere på cocktaileffekter – Københavns Universitet

Institut for Plante- og Miljøvidenskab > Nyheder > Pesticidforsker: Ny mo...

13. december 2017

Pesticidforsker: Ny model gør os klogere på cocktaileffekter

Miljø

Danske forskere har udviklet en model, der kan komme et international miljøproblem til livs, fordi den kan forudsige konsekvensen af de særlige kemikalier, der forstærker virkningen af fx. pesticider. Det skal gøre miljølovgivning lettere, håber pesticidekspert.

Med beregningsmodellen for synergister kan det blive lettere at lave miljølovgivning (Foto:Pexels)

Der er nemlig en gruppe af kemikalier, der gør det svært at kalkulere med kemikaliernes effekt, og det er de såkaldte synergister. Synergister er kemikalier, der forstærker virkningen af andre kemikalier.

Nu er det så lykkes forskere fra Københavns Universitet at lave en model for disse synergistiske kemikalier. En model, der kan blive et nyttigt værktøj i miljølovgivningen.

”Det er en af de største usikkerhedsfaktorer i EU-miljølovgivning, at man ikke kender den præcise effekt af synergisterne, når man skal udrede, hvor meget skade en kemisk cocktail kan gøre i naturen,” siger professor Nina Cedergreen, der står bag forskningen.

Hendes og forskeholdets studier er netop blevet bragt i det anerkendte akademiske tidsskrift om nyeste forskning inden for miljø, Environmental Sciences.

Synergister overalt

Forskerne udførte forsøg med svampemidler, der kan øge virkningen af bl.a. insektmidler, og de undersøgte synergivirkningen på krebsdyr. Her lykkedes det forskerne at sammenfatte data i en model, der gør det muligt at forudse effekten af de særligt synergistiske svampemidler.

”Konsekvensen af, at indtil nu ikke har kunne beregne synergieffekter er, at der er nyttedyr i marken og smådyr i vandmiljøet, som bliver ramt utilsigtet hårdt af en blanding, hvor enkeltstofferne ikke har så stor virkning” forklarer hun.

Nina Cedergreen håber, at man med en model, der kan beregne cocktaileffekter, hvor der indgår synergister, kan blive langt bedre til at forudse hvor voldsom en samlet blanding af kemiske midler kan ramme. Men vigtigst af alt, er modellen et vigtigt redskab til at få en dybere indsigt i, hvordan synergieffekter opstår.

”Ofte ved vi nemlig ikke, hvad mekanismen bag synergien er. Og når vi ikke ved det, ved vi heller ikke, hvilke kemikalier vi eventuelt skal være på vagt overfor, når vi undersøger cocktaileffekter”, fortsætter Nina Cedergreen.

Fra hvedesvamp til skedesvamp

Selvom om Nina Cedergreens forskning er målrettet miljølovgivningen, findes synergister i alt. Det svampedræbende middel, som er testet i forsøget med at udarbejde modellen, er også brugt til at behandle svamp hos mennesker, og en synergist kan også findes i noget så basalt som grapefrugtjuice, som man skal være varsom med, hvis man tager specifikke typer af medicin.

”Synergister er overalt. De indgår både i landbruget, i industrien, i vores forbrugsprodukter, og i lægevidenskaben, men de findes også i stor stil i naturen. ” siger Nina Cedergreen

Næste skridt for forskerne er, at de skal udvide forsøgene til langt flere synergister og typer af organismer, så de kan bygge en udtømmende model, der kan bruges mere generelt og i flere sammenhænge.