28. marts 2015

Finalist i årets Ph.d. Cup fra Center for Syntesebiologi

Ph.d.-Cup

Finalisterne til årets Hjernemesterskab - Ph.d. Cup - er blevet offentliggjort og blandt dem er postdoc Johan Andersen Ranberg fra Center for Syntesebiologi, som nu skal dyste med syv andre om at blive landets bedste til at formidle sin ph.d.

3 år på 3 minutter Den 16. april står Johan Andersen-Ranberg på scenen i DR's koncerthus, og skal koge tre års forskning ned til tre minutters knivskap og engagerende formidling. Herunder kan du læse mere om hans overvejelser.

Du kan også læse mere om hans forskning her

Hvorfor valgte du at melde dig til Ph.d. Cup? Da jeg i 2013 var blandt publikum til Ph.d. Cup-finalen, blev jeg nysgerrig på de formidlingsværktøjer, som deltagerne benytter sig af. Nu har jeg selv som finalist fået coaching af retorikere, psykologer og andre meget kompetente folk. Det har jeg lært en masse af. 

Hvis vi forskere kan blive bedre til at fortælle om vores arbejde og pirre den naturlige nysgerrighed hos folk, kan det forhåbentlig give mere nuancerede diskussioner om naturvidenskabelige emner, som har afgørende indflydelse på alle menneskers hverdag. 

Hvad er det vigtigste for dig at få formidlet? At naturvidenskab i dag ikke bliver drevet frem af gamle geniale mænd, der sidder isoleret på deres laboratorium indtil de har løsningen på alle verdens problemer. Naturvidenskab er i dag en holdsport, der kræver samarbejde og at man i fællesskab skaber et inspirerende forskningsmiljø.

Jeg kunne aldrig have opnået de fede resultater uden tæt samarbejde med mine dygtige kollegaer. 

Du kalder forskere for rockmusikere - hvad mener du?  Rockmusikere er afhængige af deres bandmedlemmer for at få det ypperligste resultat og taler ofte om at blive helt "høje" over samklangen imellem bandmedlemmerne. Sådan er det også for en forskergruppe, der efter lang tids arbejde får et gennembrud. Ingen af forskere kunne opnå resultaterne alene, kun sammen kan det lykkes at få det unikke resultat, der bidrager til en større forståelse af den verden, vi lever i.

Hvordan kommer din forskning til at gøre en forskel i verden?  I min ph.d. har jeg arbejdet planter, der indeholder naturstoffer, vi bruger i vores hverdag, som f.eks. medicin, ingredienser til fødevarer, kosmetik, farver eller dufte. Ved at forstå, hvordan planterne laver dem, kan vi udvikle mere bæredygtige produktionsmetoder, som kan modvirke rovdrift på naturen - f.eks. kan vi producere medicin på samme måde som man brygger øl. 

På længere sigt håber vi at kunne producere stofferne i alger. De bruger udelukkende solens lys og CO2 til at gro og producere de natur stoffer, vi har brug for. Det vil lette naturen for meget skade og give os de stoffer, vi ønsker.

Hvordan kan det gavne din forskerkarriere at være med i Ph.d. Cup?  Det skaber fokus på det forskningsområde, som jeg arbejder med og måske opmærksomhed hos de fonde, der uddeler penge til dansk forskning. Projektet indgår i en professionel tv -produktion, som forhåbentlig bliver set af rigtig mange - sidste år var der i underkanten af 100.000 seere. 

Hånden på hjertet, så tror jeg, at ud af de videnskabelige artikler, der kommer ud fra danske universiteter, så er det et fåtal, der bliver læst samme antal mennesker.

Kontakt
Johan Andersen-Ranberg
joar@plen.ku.dk 
Tlf. 35 33 33 01