5. januar 2016

Overraskelse: Planterødder spiser fedtstoffer

Planter

Til forskernes overraskelse viser nye resultater, at planter kan optage fedtstoffer fra jorden via rødderne. Forskningen, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications, er ledet af Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Lisbeth Rosager Poulsen og Rosa Lopéz-Marqués. Fotos: Institut for Plante- og Miljøvidenskab, KU

”Vi forskere har altid troet, at planter ikke kunne optage fedtstoffer fra jorden, men at de kun producerede dem selv ved hjælp af solenergi. Men nu viser vores forskning, at planter har et molekylært system i rødderne, der gør det muligt for dem at optage fedtstoffer fra jorden,” fortæller Lisbeth Rosager Poulsen.

En rodspids, som har optaget et fluorescerende fedtstof, der ses som den grønne farve.

Hun og Rosa López-Marqués er hovedkvinderne bag forskningen, og de er begge lektorer ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Forskerne har arbejdet med ukrudtsplanten gåsemad eller Arabidopsis, der ofte bruges som modelplante i forskningen. Og blandt andet i rodspidserne har de fundet proteinet ALA10, der kan hjælpe med at transportere fedtstoffer ind i planten.

Planterne dyrkes i vækstkamre, hvor temperaturen og lysintensiteten styres for at skabe en 'normal' døgnrytme for planterne, hvor der f.eks. er mørkere og koldere om natten.

”Identifikationen af sådan et aktivt transportsystem til fedtstofoptagelse i planter er et temmelig uventet fund, der overrasker os. Nu er det spændende at overveje, hvilken rolle dette system spiller for planterne og forske videre i dets funktion,” siger Rosa López-Marqués, mens Lisbeth Rosager Poulsen fortsætter:

”Vi ser umiddelbart tre mulige funktioner. For det første kunne optaget af fedtstoffer fra nedbrudt organisk materiale være kilden til en alternativ energikilde for rødderne, så planten ikke kun er afhængig af solen. Selvom dette er en kontroversiel ide, vil det give god mening for planten at kunne udnytte de tilgængelige energiholdige fedtstoffer i jorden. For det andet kan det være, at planterne i virkeligheden ikke er ude efter energien fra fedtstofferne, men derimod deres indhold af fosfat, som er afgørende for planternes vækst. Den tredje mulighed er, at systemet kan detektere og optage det specifikke fedtstof lysoPC, som er et vigtigt signalmolekyle, der blandt andet kan have betydning for røddernes udvikling.”

Emner