13. november 2015

Firma nyder godt af forskernes erfaring og faciliteter

Erhvervssamarbejde

Virksomheden MS-Omics har lejet sig ind på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, hvor de ved hjælp af faciliteterne og instituttets kemikere får udviklet deres teknologi til at analysere biologiske prøver som blod. Samarbejdet er ifølge begge parter yderst frugtbart, og dørene er også åbne for andre virksomheder.

Af Johanne Uhrenholt KusnitzoffPå Institut for Plante- og Miljøvidenskab kan man møde andet end forskere og studerende på gangene, for der bor også firmaer - eksempelvis det kemiske analysefirma MS-Omics. Gennem et lejemål med instituttet og samarbejdsaftaler med forskerne har de stablet et projekt på benene, som gavner begge parter.

Spørger man folkene bag, Lea Giørtz Johnsen og Morten Danielsen, hvad deres firma arbejder med, forklarer de det sådan her:

”Forestil dig, at du er hos lægen og får taget en blodprøve. Den får du måske testet for glukoseniveau eller kolesterol. Men hvorfor nøjes med det, når man ved, at der for eksempel er over 500 forskellige fedtstoffer i blodet, der også kunne være relevante for dit helbred?”

MS-Omics har således specialiseret sig i at analysere prøver af forskelligt biologisk materiale med en teknologi, der tillader at undersøge hundredvis af indholdsstoffer i en prøve i stedet for kun nogle få. Det giver en helt anden indgangsvinkel til forskning, som Morten Danielsen kalder ’data-dreven forskning’. Her kigger de altså på hele prøven og vurderer først derefter, hvilke parametre der er relevante.  

Et parløb med fordele for alle
Morten Danielsen fortæller, at MS-Omics blev startet, fordi han og Lea Giørtz Johnsen kunne se en niche inden for den data-drevne analysemetode, og at der var stor efterspørgsel fra industri og forskning. Da de så fik mulighed for at starte en facilitetsaftale med ’Research Center for Advanced Analytical Chemestry’ (RAACE) på Institut for Plante- og Miljøvidenskab, så sprang de på. For forskerne på RAACE arbejder netop med at optimere og forfine analysemetoderne, som MS-Omics bygger på.  

”Det var en rigtig god opstartsmulighed, for det første fordi vi ikke behøvede at gå ud at købe instrumenterne selv, men kunne nøjes med at leje og samtidig være tæt på de mennesker, der arbejder med at udvikle dem. For det andet indgår vi nu i et nært samarbejde med afdelingen om mange projekter og udveksler erfaringer løbende, så det har rigtig mange fordele,” slår Morten Danielsen fast.

Forskerne på instituttet får også meget ud af samarbejdet, siger professor Jan H. Christensen, der leder forskningen på RAACE:

”Vi har fået tilføjet to erfarne folk til gruppen, som er med til at skaffe spændende industriprojekter hjem til afdelingen. MS-Omics har jo et stort netværk af virksomheder, der er interesserede i teknikken, og som de gennem deres arbejde gør opmærksomme på muligheden for at samarbejde med RAACE. På den måde kommer vi med i nogle industriprojekter, som vi ikke selv ville have fundet på.”

Jan H. Christensen fremhæver også, at de studerende på afdelingen har stor glæde af, at MS-Omics har til huse hos dem.

”De fungerer løbende som vejledere for vores studerende, og det giver jo et unikt indblik i hvordan et kemisk analysefirma fungerer, og hvordan de bruger de metoder, som vi arbejder med til daglig. Så samarbejdet med MS-Omics tilfører rigtig meget værdi til vores hverdag. ”

Teknologien har store perspektiver
Morten Danielsen og Lea Giørtz Johnsen tror begge, at teknologien bag den kemiske analyse vil udvikle sig enormt meget inden for de næste årtier - både i samarbejdet med forskerne på RAACE, men også internationalt.

”Jeg tror, at om 10-15 år vil man kunne få taget en spytprøve en gang om dagen, og så bruge teknologien til at måle, om der er en infektion på vej, eller om du har begyndende gigt. Kort sagt vil man kunne se, om alt er i balance i kroppen ved hjælp af den her metode,” forudsiger Morten Danielsen, og Lea Giørtz Johnsen tilføjer:

”Jeg tror, at forskningen inden for tarmfloraens påvirkning på resten af kroppen bliver meget stort om nogle år. Lige nu begynder man lige så stille at kunne måle hvad der foregår, og det håber vi meget, at vi kan være med til at udvikle i MS-Omics.”  

Emner