09. oktober 2015

Internationalt forskerhold modsiger kontroversiel klimaartikel i Nature

Klima

Klimaet har direkte effekt på plantevækst i økosystemerne verden over. Det har professor Jacob Weiner fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet bekræftet sammen med en række internationale kolleger i det videnskabelige tidsskrift Global Change Biology.

Den nye artikel kommer efter, at en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature sidste år konkluderede, at økosystemernes vækst ikke er direkte påvirket af klimaet. Bag den første artikel stod forskere fra Arizona Universitet i USA, som havde analyseret data fra mere end 1000 økosystemer verden over.

”Blandt forskere på dette område er der ellers generel videnskabelig konsensus om, at klimaet har indflydelse på økosystemerne, så vi har studeret analysen bag artiklen i Nature grundigt, og vi fandt store problemer. Vores studie bekræftede derimod den oprindelige videnskabelige konsensus, og herudover har vi for første gang sat tal på klimaets direkte effekt på økosystemernes årlige vækst globalt,” siger professor Jacob Weiner fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Klimaets indflydelse er ubestridelig og enorm
For at forstå forskernes analyser er det nødvendigt at kende til NPP eller netto primær produktion, som er et helt økosystems vækst set som den årlige akkumulation af masse – f.eks. i en skov.

”NPP stiger fra det arktiske til troperne, fordi det påvirkes af de individuelle planters respons på temperaturen og tilgængeligheden af vand, så klimaet har selvfølgelig en betydning. Forskerne bag artiklen i Nature fandt ikke en sammenhæng mellem økosystemenes NPP og klimaet, men vi fandt store statistiske fejl i deres arbejde, og vores konklusion er, at NPP reagerer stærkt og direkte på klimaet,” siger Jacob Weiner.

Han støttes af medforfatter Lawren Sack, der er professor ved Californiens Universitet i Los Angeles, UCLA i USA.

”Vores analyse viser, at klimaets direkte indflydelse på NPP globalt er ubestridelig og enorm. Vores modeller kan forklare mindst halvdelen af den globale variation i NPP, hvoraf en stor andel kan tilskrives klimaet. Det understreger behovet for lovgivning, der mindsker klimaændringerne globalt, og for mere forskning på tværs af forskningsdiscipliner og nationer, så vi kan lave bedre forudsigelser af klimaets effekt på økosystemer,” siger Lawren Sack.

Forskningen, der var finansieret af den Nationale Forskningsfond i USA, blev ledet af forskerne fra Univeristy of California Los Angeles (UCLA) i USA og Sun Yat-Sen University i Kina. Herudover deltog forskere fra Lanzhou Universitet i Kina, Alberta Universitet i Canada og det Nationale Center for Videnskabelig Forskning i Frankrig.