23. december 2014

Droneyngel, en uudnyttet ressource lige ved hånden

moMentum

Hvem kender ikke den søde smag af honning, men den nødde-agtige smag af honningbiernes larver og pupper er endnu ukendt for de fleste.

Af Lektor Annette Bruun Jensen, Institut for Plante og Miljøvidenskab, Københavns Universitet.

Forseglet droneyngel med nærringsrige larver og pupper.

I Danmark og resten af den vestlige verden har vi ikke haft tradition for at spise insekter, men det har man mange andre steder i verden. Biyngel anses for en delikatesse i mange lande, særligt Asiatiske lande. Tanken om at spise insekter har den sidste tid haft stor mediebevågenhed og verdens førende restaurant Noma har fået deres egne bistader og retter med droneyngel på menuen. Vi har på Københavns Universitet et projekt sammen med Nordic Food Lab hvor der bl.a. udvikles forskellige måde hvorpå droneynglen kan anvendes i mad og vi er i samarbejde med Danmarks Biavlerforening ved at estimerer hvor meget droneyngel der bliver produceret på årsbasis i Danmark – en mængde vi ikke forventer at blive så høj at man skal satse på foder, men af en størrelsesorden som kan bruges til forskellige fødevareprodukter.

Læs artiklens fulde længde og mere om insekter som foder og føde i moMentum nr. 4 2014.