Raps - fremtidens foretrukne foderplante – Institut for Plante- og Miljøvidenskab - Københavns Universitet

10. september 2013

Raps - fremtidens foretrukne foderplante

Opfindelse

Forskere i grundforskningscentret DynaMo ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet har i dag et nært samarbejde med virksomheden Bayer CropScience. Partnerskabet opstod, da forskerne udviklede en teknik til at gøre frø i modelplanten gåsemad giftfri. En opdagelse, der har kæmpe potentiale for at kunne øge næringsværdien af rapsfrøkagen til dyrefoder.

Raps

Rapsplanter. Fotokreditering Ann Ballinger.

Det var Tech Trans-kontoret på Købehavns Universitet, der sidste år havde succes med at finde den helt rigtige erhvervssamarbejdspartner til en gruppe planteforskere fra grundforskningscenteret DynaMO på SCIENCE: Bayer CropScience.

-  Da forskerne indleverede beskrivelsen af deres opfindelse kunne vi godt se, at denne havde et stort potentiale og vi kontaktede derfor en række relevante virksomheder. Bayer CropScience kunne straks se store muligheder i et samarbejde, fortæller Niels Lysholm Engelhard fra Tech Trans-kontoret.

Fra grundforskning til virksomhedssamarbejde

Bayer CropScience arbejder intensivt med at udvikle nye rapssorter med forbedrede egenskaber. De besidder derfor den nødvendige teknologi for at overføre forskernes forsøgsresultater fra gåsemad til raps.

Hvis man kan fjerne giftstofferne fra rapsfrø, så bliver afgrøden et langt bedre foderprodukt og dermed en mere attraktiv afgrøde at dyrke mange steder i verden – ikke mindst i Danmark.

Peter Denolf  fra Bayer CropScience siger:

- Vi er meget tilfredse med det samarbejde, vi har med forskningsteamet på Institut for Plante- og Miljøvidenskab. Deres teknik har flere væsentlige fordele: Den kan hindre transport af de giftige glucosinolater ind i rapsfrøene og dermed bliver foderværdien af rapskagen øget betydeligt. Manglende transport af glucosinolater ind i frøet øger koncentrationen af glucosinolater i eksempelvis plantens blade og det kan betyde en styrkelse af plantens forsvar mod skadedyr og sygdomme. På verdensplan besidder netop disse forskere en helt unik teknologi til transportprotein identifikation. Samarbejdet rummer derfor et enormt potentiale til identificering af nye transport proteiner, som kan bruges til at forbedre afgrøders næringsværdi.

Yderligere information

Kommerciel chefkonsulent, Niels Lysholm Engelhard, Tech Trans Kontoret, Københavns Universitet nien@adm.ku.dk, 28756330

Forsker Barbara Ann Halkier &  Hussam Hassan Nour-Eldin, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, bah@life.ku.dk, huha@life.ku.dk,

Peter Denolf Bayer CropScience,  INNOVATION CENTER, Technologiepark 38 - B9052 Zwijnaarde, Belgium, Tel: +32 9 243 0524, E-mail: peter.denolf@bayer.com