10. september 2013

Ny screeningsmetode kan gøre bioethanolproduktion billigere

Tæt samarbejde mellem SCIENCE og Novozymes

Hastigheden hvormed enzymer kan nedbryde en plantes cellevægge til sukkerstoffer er afgørende for, hvor dyrt det er at fremstille bioethanol. I tæt samarbejde med Novozymes A/S tester forskere på SCIENCE en unik screeningsmetode, der let identificerer de hurtigste sukkernedbrydende enzymer. Det kan bringe produktionsomkostningerne på brændstof ned.

Plantematemateriale, der skal bruges som 2. generations bioethanol til brændstof, skal gennemgå en nedbrydning af plantens cellevægge. Når de polymer-rige cellevægge bliver udsat for behandling med enzymer, bliver cellevæggenes polysaccharider nedbrudt til små sukkermolekyler, der er ideelle at omdanne til alkohol ved hjælp af fermentering. Nedbrydningsarbejdet varetages af glycosylhydrolase enzymer og de er helt centrale i samarbejdet mellem Novozymes og Institut for Plante- og Miljøvidenskab på SCIENCE.

Screeningsmetode finder effektive enzymer hurtigt og billigt
Professor William Willats har udviklet en særlig screeningsmetode, der har en række fordele, når det gælder om at finde de mest effektive enzymer til nedbrydning af plantens cellevægge:

- Man er i dag i stand til at producere en lang række forskellige glycosyl-hydrolase enzymer, men det interessante er at finde dem, der mest effektivt kan omdanne polysaccharider til sukker. Vores forskningsarbejde har udviklet en teknologi, der kan screene et stort antal prøver hurtigt, billigt og uden brug af højt specialiseret udstyr eller personale.

Forskningssamarbejdet vigtigt for Novozymes
Glycosyl-hydrolase enzymerne bliver anvendt til en lang række formål i industrien - bl.a. til vaskemidler, dyrefoder og produktion af biothanol. For Novozymes, der fremstiller enzymerne til videre salg, er forsknings- og teknologi-samarbejdet med SCIENCE relevant af flere grunde:

- Samarbejdet giver os som virksomhed adgang til at afprøve og validere nye interessante teknologier. Fungerer teknologien kan det være rigtig interessant for os på sigt. Vi leverer enzymer, der både benyttes til evaluering af ny teknologi, men som forhåbentlig også bidrager til at generere interessant videnskab. Novozymes’ forretning er baseret på forskning, og det er derfor vigtigt for Novozymes både at styrke og supplere vores egen forskning via forskellige forskningssamarbejder, men også at bidrage til forskning inden for bioteknologi, fortæller kemiker Rune Nygaard Monrad fra Enzyme Discovery hos Novozymes, Bagsværd.

Glycosyl-hydrolase enzymerne som Novozymes fremstiller, bliver solgt til en lang række forskellige industrier. Jo mere effektive enzymerne er, jo lavere bliver produktionsomkostningerne for de enkelte virksomheder, der benytter enzymer i deres processer eller produkter.