2. december 2013

Forskere får alger til at masseproducere sjældne stoffer ved hjælp af solen

ALGER

Nogle planter producerer naturligt stoffer der er virksomme mod en række sygdomme og som derfor indgår i lægemidler. Men planterne producerer ofte kun stofferne i meget små mængder. Nu vil forskere fra Københavns Universitet indsætte de gener, der er ansvarlige for produktionen af stofferne, i alger, hvor de kobles på fotosyntesen, som mangedobler dannelsen af stofferne. Det gør det muligt at masseproducere værdifulde plantestoffer.

Hængende poser med alger der bliver pumpet rundt, såkaldte fotobioreaktorer. Virksomheden NOVAgreen har 20 års erfaring inden for algeproduktion i forskellige typer af fotobioreaktorer og har udviklet effektive teknikker til at ”høste” algerne. Foto: NOVAgreen

Hængende poser med alger der bliver pumpet rundt, såkaldte fotobioreaktorer. Virksomheden NOVAgreen har 20 års erfaring inden for algeproduktion i forskellige typer af fotobioreaktorer og har udviklet effektive teknikker til at ”høste” algerne. Foto: NOVAgreen

Lægemidler mod multiresistente bakterier og hudkræft, hormonregulatorer og andet medicin består bl.a. af virksomme stoffer fra planter, kaldet terpenoider. Men planterne producerer stofferne i meget små mængder og de er desuden ofte svære at isolere.

Nu er førende planteforskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet gået sammen med medicinalvirksomheden LEO Pharma om at indsætte de særlige plantegener, der gør planterne i stand til at danne de værdifulde stoffer, i alger som ved hjælp af solen bliver til grønne plantestof-fabrikker der kan masseproducere de sjældne stoffer i store bioreaktorer:

-  Vi er i dag i stand til at flytte enzymer, der producerer terpenoider fra landplanter ind i alger og mosser, hvor de bliver koblet til de fotosyntetiske processer. Det geniale er, at vi på den mådekan drive produktionen kun med lys som energikilde og CO2 fra luften, som er stort set alt, der er nødvendigt for at vi kan få algerne selv til at producerer disse værdifulde stoffer i store mængder forklarer professor og vicedirektør i Copenhagen Plant Science Centre Poul Erik Jensen.

Om få år får planteforskningen på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet endnu bedre rammer til forskning og uddannelse i planter med opførelsen af Copenhagen Plante Science Centre på Frederiksberg Campus.

Til at lede det kommende planteforskningscenter har Københavns Universitet ansat professor Dario Leister fra det prestigefyldte Ludwig-Mazimillians Universität i Muenchen.

Læs mere om forskningsprojektet Plant Power.

Forskningsprojektet er støttet af Det Strategiske Forskningsråd.