4. december 2012

Fornem EU udmærkelse til Synbio professor

Professor i plantebiokemi Birger Lindberg Møller modtager i år den prestigefyldte ERC Advanced bevilling på 2,5 mio €. Pengene skal bruges til at videreudvikle planteceller til bæredygtig produktion af alt fra kræftmedicin til råvarer, der i dag produceres på basis af olie. Projektet er en del af det tværfaglige KU-Center for Syntesebiologi.

Hvert år lægger flere tusinde europæiske forskere billet ind på at modtage det 'European Research Council (ERC) Advanced Grant', der gives som en helt særlig udmærkelse til forskere, der tilhører den absolutte elite inden for deres felt. Bevillingen kan gå til topforskere fra både humaniora, samfunds- og naturvidenskab. Kun ca. 250 når gennem nåleøjet, der giver adgang til en helt særlig fri bevilling på 2,5 mio €.

For KU-Professor Birger Lindberg Møller, leder af Center for Syntesebiologi, er denne udmærkelse derfor helt speciel:

"Kun ganske få forskere modtager denne bevilling, da ansøgerne altid er blandt Europas allerbedste. Det er derfor en stor ære at være en af hele tre KU-forskere, der i år er blevet tilgodeset af ERC," siger Birger Lindberg Møller, der til dagligt sidder på Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

I ERC-panelets evaluering hedder det blandt andet at Birger Lindberg Møller "er en top-forsker, der hører til i den molekylære planteforsknings højeste liga".

Selve projektet ”lysdreven biosyntese" giver panelet følgende ord med på vejen:

"Kombinationen af genetik, sofistikeret biokemi og komplementære produktionssystemer (bakterier, planter, mosser) giver dette ambitiøse initiativ de bedste chancer for at opnå succes" og projektet vil endvidere "åbne nye veje i syntesebiologien, da de biologiske værktøjer vil blive anvendt i forbindelse med "share-your-parts"- princippet", som udgør idealet om åben vidensdeling inden for syntesebiologi.

Ud over sit store arbejde som forsker, underviser og leder af flere forskningscentre, helliger Birger Lindberg Møller en stor del af sin tid til at formidle planteforskning og udbrede interessen for naturvidenskab. Han præsenterede fx syntesebiologiens enorme potentiale på dette års TEDxCopenhagen konference. Se videoen her: https://synbio.ku.dk/news/tedxcph2012_talks/

Det Europæiske Forskningsråd (European Research Council, ERC) uddeler ERC Advanced bevillinger til europæiske forskere, der hører til blandt de allerbedste inden for deres felt. De prestigefyldte bevillinger gives som støtte til banebrydende forskningsprojekter. I evalueringen lægger ERC særlig vægt på ansøgerens egne forskningsmæssige meritter og formåen.

Birger Lindberg Møller er leder af Center for Syntesebiologi, et tværfagligt forskningscenter, hvori flere fra hans forskergruppe på Institut for Plante- og Miljøvidenskab indgår. Ud over plantebiologer indgår biofysikere, neurobiologer, og nanoscience-forskere også i Centeret.

Til daglig forsker Birger Lindberg Møller i de avancerede molekyler, som planter bruger til at kommunikere med omverdenen eller forsvare sig mod skadedyr og mikrober. De enzymer, der er ansvarlige for at fremstille disse molekylers avancerede strukturer, er med til at gøre planteceller til verdensmestre i kompleks kemi.

På det tværfakultære Center for Syntesebiologi forsøger forskerne blandt andet at bygge biologiske systemer med nye nyttige funktioner. Fx arbejder forskere i Centeret på at konstruere specialiserede celler, hvis fotosyntetiserende proteiner er blevet bygget sammen med kemiker-enzymerne.

Disse celler kan bruges som lysdrevne mikrofabrikker, hvori solenergi og CO2 bliver direkte omdannet til et ønsket produkt. Cellerne kan specialiseres til at producere alt lige fra dyr kræftmedicin over bionedbrydelig plastik til råvarer, der i dag produceres i den ressourcekrævende, oliebaserede kemiske industri.