Evolution of chemical defense in butterflies and moths – Institut for Plante- og Miljøvidenskab - Københavns Universitet

En drivkraft i speciering inden for livets fire kongeriger er evnen til at udvikle og udnytte kemiske forsvarsmekanismer. En sådan er de cyanogene glucosider, der findes i den Seksplettet Køllesværmer (Zygaena filipendulae), hvis larver er i stand til at sekvestere (dvs. selektivt fjerne og inkorporere i deres eget væv) linamarin og lotaustralin fra deres foderplante (Lotus corniculatus) samt udfør de novo biosyntese af præcis samme forbindelser.

Heliconius sommerfugle kan også biosyntetisere linamarin og lotaustralin, og det kan tyde på, at evnen til at producere cyanogene glucosider udviklede sig i en fælles forfader til sommerfugle og møl.

Vi arbejder i øjeblikket på at løse dette spørgsmål, samt på at undersøge hvornår - og fra hvilken forudgående funktion - generne involveret i biosyntese af cyanogene glucosider udviklet sig, og hvilke funktioner foruden forsvar forbindelserne har under insekternes livscyklus.

Forskningsprojekter

• Sequestration and biosynthesis of cyanogenic glucosides within Heliconius butterflies
  • Evolution of biosynthesis of cyanogenic glucosides within butterflies and moths.
  • Degradation and transport of cyanogenic glucosides in the Zygaena moth
  • Interplay of cyanogenic glucosides in burnet moths and their food plants

Gruppemedlemmer

For studerende