PhD defence by Domenico Sagnelli – Københavns Universitet

PhD defence by Domenico Sagnelli

Summary
I dette projekt er der udviklet nye koncepter for helt naturlige bioplast systemer og sunde diætfibre. Termoplastisk stivelse (TPS) fremstilles ved anvendelse af traditionelle processer, såsom ekstrudering. I dette projekt anvendes transgen byg (Hordeum vulgare, Hv) med en stivelse der indeholder 99% amylose (amylose-only, AO) til råmateriale for TPS produktion Ekstruderede prototyper blev testet for krystallinitet, elasticitet, glasovergangstemperatur, samt belastning ved brud.

Prototypernes krystallinitet var af både såkaldt B- og Vh-type hvilket påviser de-strukturering ved ekstrudering. AO havde en 6 gange højere brudspænding og 2,5 gange højere belastning ved brud sammenlignet med Hv og elasticiteten for AO var op og 20 gange højere. Kompositter med majsstivelse og havre β-glucan viste at β-glucan mindskede forbedrede materialens sammenhængskraft og krystallinitet. Helt nye TPS kan fremstilles ved at bruge planter som fabrikker. Der blev afprøvet at producere såkaldte “hybrid polysaccharider” ved introduktion af transglycosylaser i byg linjer De regenererede planter havde desværre dværg og albino fænotyper. 

Nye typer stivelse og diætfibre kan bidrage til at forbedre vores livsstil, især for dem der er ramt af diabetes. Byg er en vigtig afgrøde med ernæringsmæssige og sundhedsfremmende egenskaber på grund af dens høje indhold af betaglukan og andre bioaktive molekyler. Hordeum spontanuem (Hs), en vildtvoksende forfader til moderne byg med mere præbiotiske kulhydrater, der er gået tabt under domesticerings-processen. Glykæmisk indeks testet med både statiske og dynamiske humane gastrointestinale modeller viste at Hs og AO linjerne var exceptionelt lavere end for normal byg. Dette understøtter potentialet for den sundhedsfremmende værdi af korn, især høj eller ren amylose og vildarter, som brug til ingredienser i korn-baserede produkter som f.eks. brød og snacks.

Supervisors
Dr. Andreas Blennow,  Plant Glycobiology, PLEN,
Dr. Kim Hebelstrup, Aarhus  Universitet

Assessment committee
Associate professor Malin Sjöö, Lund University
Associate professor Koen Venema, Maastricht University
Associate professor Bodil Jørgensen (chair)

Reception afterwards in the 117 meeting rooms