Forskere: Spis ikke levende insekter samlet ind i naturen – Københavns Universitet

Institut for Plante- og Miljøvidenskab > Nyheder > Forskere: Spis ikke le...

07. juni 2017

Forskere: Spis ikke levende insekter samlet ind i naturen

Insekter

Hvis du er frisk på at spise insekter, så skal du hellere købe dem i et supermarked end at samle dem ind fra naturen. Insekterne fra skovbunden skal nemlig tilberedes grundigt for at undgå sygdomme.

I de seneste år har vi hørt en del om insekternes gode egenskaber: De er fulde af protein og kan produceres uden de store omkostninger for klimaet.

Men insekteventyret er ikke lutter lagkage, lyder det fra bl.a. insektekspert Annette Bruun Jensen, står bag en ny undersøgelse om vilde myrer fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Hun er glad for den stigende begejstring for at spise insekter, men understreger, at det kan være farligt at spise levende insekter ude fra naturen.  Myrer kan som andre dyr bære på parasitter, der kan gøre mennesker syge. Derfor er budskabet helt klart fra insektekspert Annette Bruun Jensen: ”Spis aldrig rå myrer fra naturen.”

Sushibehandling gør insekterne ufarlige

Annette Bruun Jensens forskerhold lod også myrerne gennemgå forskellige tilberedningsmetoder, der kan gøre myrer til sikker spiser.

”Det viser sig, at hvis man giver myrerne en behandling, der svarer til det, man skal give ”rå” sushi fisk, så dør de farlige parasitter. Det vil sige, at myrerne skal have en frysetur på minimum -20 grader i 1/2 timer. Alternativt kan man koge dem i 1 minut,” siger hun.

Annette Bruun Jensen fortæller, at myrerne bliver brugt som ingrediens hos nogle nichevirksomheder, og at private insektentusiaster samler myrer ind på skovture og vandringer i det fri.

”Man skal vide, hvad man har med at gøre, når man samler insekter, det kan sammenlignes med den varsomhed og det kendskab, du skal have, når du samler svampe,” siger Annette Bruun Jensen.