Studerende på opdagelse i Iran – Københavns Universitet

Institut for Plante- og Miljøvidenskab > Nyheder > Studerende på opdagels...

08. maj 2015

Studerende på opdagelse i Iran

Studietur

Tre kandidatstuderende fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet tog på felttur til forurenede vådområder i det vestlige Iran. En oplevelse der har styrket de studerende og givet dem internationale kontakter.

Foto: Sofie Bruun Knudsen

Da tre kandidatstuderende fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet gik ombord på et fly til Iran, havde de ingen idé om det eventyr, der ventede dem. Nogle vil måske finde det kontroversielt at vælge Iran som destination for en studietur.

Men for Sofie Bruun Knudsen, Kristoffer Gulmark Poulsen og Josephine Lübeck lå valget lige for. Lige siden Golfkrigen har flora og fauna i vådområdet Shadegan i det vestlige Iran været truet på grund af de oliefelter og raffinaderier, der er i området.

"De har nogle store oliefelt og raffinaderier i Iran kun få minutter væk fra smukke naturreservater og sumpområder. Her ser du ved selvsyn, hvordan forureningen desværre fosser ud i vandet," forklarer Kristoffer.

Formålet med den tre uger lange studietur var at indsamle vandprøver fra olieforurenede vådområder i det vestlige Iran. Et memorandum mellem Isfahan University of Technology (IUT) og Research Center for Advanced Analytical Chemistry (RAACE) på Institut for Plante- og Miljøvidenskab gjorde, at turen overhovedet var en mulighed.

En tre dages sejltur hvorfra prøverne blev indsamlet blev bl.a. organiseret for de tre studerende. Ligesom der også blev sørget for, at der var faciliteter og hjælp til rådighed for Sofie, Kristoffer og Josephine hele turen igennem. Et fantastik samarbejde med forskere fra IUT muligjorde, at det hele kunne lade sige gøre.

Tilbage i Isfahan efter tre dage i sumpen arbejdede de studerende i laboratoriet for at sikre deres vandprøverne. De vigtigste analyser er dog blevet gennemført hjemme i laboratorierne på Frederiksberg.

"Laboratoriet, der var stillet til rådighed for os i Isfahan, var okay. De har det grundlæggende udstyr. Men det er en udfordring og en oplevelse at arbejde under mere simple forhold og med mindre udstyr, end vi er vant til," fortæller Sofie.

De tre studerende har fået et stort fagligt boost ud af turen og testet deres viden af i den virkelig verden langt væk fra Københavns Universitets trygge rammer. På et personligt plan har turen været en udviklingsrejse, der har præget og gjort stort indtryk på dem. Først og fremmest blev Sofie, Kristoffer og Josephine blæst bagover over af den venlighed og interesse iranerne mødte dem med.

"Det var en enorm kulturel og givende oplevelse. Mennesker vi mødte tilfældigt inviterede os ind i deres hjem, og viste os deres kultur og hverdag. Vi blev mødt med åbne arm og en oprigtig interesse. Iranerne er et ekstremt gæstfrit og imødekommende folkefærd. Det var meget rørende for os at opleve," forklarer Sofie.

Selve rejsen og hele planlægningen af turen har gjort de tre studerende fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab mere trygge i deres studier, tvunget dem til at tage selvstændige faglige beslutninger og krydse nogle personlige grænser.

"Både fagligt og privat har vores studietur være givende. I forhold til dataanalyse, lab-teknikker og prøveudtagning har vi samlet så meget erfaring. Mere end vi kunne have fået ved udelukkende at blive i de hjemlige laboratorier, så en studietur ud i det ukendte kan fuldt ud anbefales," slutter Josephine.