Forkæl bierne med blomstrende læhegn og få større udbytte på jordbærmarken – Københavns Universitet

Institut for Plante- og Miljøvidenskab > Nyheder > Forkæl bierne med blom...

13. juli 2015

Forkæl bierne med blomstrende læhegn og få større udbytte på jordbærmarken

Jordbær

Biernes bestøvning af jordbærplanterne på marken er afgørende for at få et optimalt udbytte af de søde danske bær. Derfor bør der f.eks. være blomstrende læhegn omkring markerne til de små nyttedyr. Det viser Erica Juel Ahrenfeldts ph.d.-studie i vilde bier, som hun har lavet ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Foto: Henning Bang Madsen

800 millioner kroner – det er den estimerede værdi af biers bestøvning af danske afgrøder. Derfor er der stort potentiale i at forstå, hvordan man bedst kan udnytte de vilde biers aktivitet på markerne.

Ph.d. Erica Juel Ahrenfeldt fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet har særligt undersøgt, hvilke vilde bier der findes i danske jordbærmarker, og hvad der påvirker deres tilstedeværelse. Det er nemlig et problem, hvis de enkelte blomster ikke bestøves tilstrækkeligt, da det betyder, at blomsten ikke producerer et perfekt bær.

Den viden, som Erica Juel Ahrenfeldt har fået gennem sit ph.d.-projekt, kan hjælpe jordbæravlerne med at give bierne de bedste vilkår omkring markerne og dermed gode muligheder for, at jordbærmarkerne bestøves optimalt.

Ifølge Erica Juel Ahrenfeldt handler det i høj grad om at skabe bedre betingelser for bierne.

”Hvis vi sikrer et godt miljø i form af blomstrende læhegn og sår blomsterstriber omkring jordbærmarkerne, stiger antallet af bier. Og dermed øger vi muligheden for, at bierne i højere grad bestøver jordbærplanterne,” fortæller Erica Juel Ahrenfeldt.

Jordbærmarkene skal omdesignes

Det, Erica Juel Ahrenfeldt særligt har fokuseret på, er biernes mulighed for at nå alle jordbærplanter på en mark. Ligesom der er mange typer af jordbærsorter, er der også mange typer af vilde bier. Vilde bier og honningbier foretrækker ikke alle den samme jordbærsort, og vilde biers betingelser for, hvor langt ind på en mark de kan flyve, er også forskellige.

Det kan betyde, at jordbæravlerne skal gentænke måden, de strukturer markerne på, hvis de skal udnytte de vilde bier optimalt.

Foto: Henning Bang Madsen

”Det er et problem af få bierne til at nå ud til en hel mark, men det er noget, man kan designe sig ud af. F.eks. ved at lave lange tynde marker med et blomstrende læhegn eller permanente blomsterstriber i midten af marken og ved ikke at have en jordbærmark klods op af eksempelvis en rapsmark,” fortæller Erica Juel Ahrenfeldt og fortsætter:

”Bestøvning er livsvigtigt for jordbær, for hvis en jordbærblomst ikke bestøves tilstrækkeligt, vil bærret ikke udvikles optimalt og vil ikke kunne sælges. Kan man sikre en bedre bestøvning af jordbærplanterne, vil jordbæravlernes produktion derfor stige.”